Община
Община
Туризъм
Туристически обекти

Мостът на Колю Фичето над река Дряновска

Мостът е построен от Колю Фичето в средата на ХІХ век. Съоръжението е от ранните хидротехнически постройки на майстора, в което развива своите идеи за традиционен възрожденски тип "гърбат" (римски) мост. Неговата дължина е 38.50 метра, а широчината на платното и тротоарчетата е 5 метра. Мостът има четири свода с различни по големина отвори, стъпили върху три масивни каменни колони. Най–висок е вторият свод, над който мостовото платно е леко изгърбено. Мостовите колони са с водорези и аркирани отвори за пропускане на високите води. Настилката на моста е едър калдъръм, а на тротоарите – плочи, които излизат пред блоковете на сводовете и парапета, за да образуват корниз и подчертаят извивката на платното. Формата на всички арки на сводове и водоотточни отвори е подчертана с корниз. 
През 2015 г. бе поставено художествено осветление на Фичевия мост, съобразено с архитектурните и конструктивните дадености на монументалния обект. Нощното осветление представя съоръжението естетически и допринася за туристическата атрактивност на обекта. 

Мостът на Колю Фичето над река Дряновска Мостът на Колю Фичето над река Дряновска Мостът на Колю Фичето над река Дряновска Мостът на Колю Фичето над река Дряновска Мостът на Колю Фичето над река Дряновска Мостът на Колю Фичето над река Дряновска Мостът на Колю Фичето над река Дряновска Мостът на Колю Фичето над река Дряновска
Услуги
Услуги
Актуално
Звук и светлина
3D Mapping
ILoveBulgaria
Видео клип Дряново