Община
Община
Туризъм
Новини

Концерт на Нов симфоничен оркестър на площада в село Скалско, община Дряново

На 26 август, събота, от 18:00 ч. всички жители и гости на село Скалско, община Дряново ще имат възможността да се докоснат до прекрасните изпълнения на Нов симфоничен оркестър. Концертът се посвещава на 70-годишнината на Юлия Христова, основателка на оркестъра. В програмата са включени:

Хендел - Кончерто гросо оп. 6, №1
Льоклер - Соната за две цигулки оп. 3, №5 (Гавот)
Глазунов - 5 новелети, оп. 15
Пиацола - Танцо „Препаренсе“

Събитието се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“ и НЧ „Светлина-1922“, село Скалско.

Нов симфоничен оркестър е създаден през 1991 г. от музикалния критик Юлия Христова като алтернатива на съществуващите у нас музикални институции, подкрепяни финансово и контролирани от държавата. За 32-те години на своето съществуване Нов симфоничен оркестър създаде свой собствен културен модел и свое общество от приятели, посветени в живота на уникалната за България културна институция.

База за създаването на оркестъра е откритата през 1990 г. от Юлия Христова Концертна къща, която утвърждава своя уникална система за работа с младите музиканти и за организацията и финансирането на оркестъра. “Ние работехме за съзидание, а не за оцеляване” – споделя създателката на оркестъра Юлия Христова.

По идея Нов симфоничен оркестър е едновременно школа и институция, която събира под крилото си млади и талантливи български музиканти, без опит на концертната сцена, но с желание да работят и да се усъвършенстват. До днес в оркестъра са свирили повече от 900 музиканти, чиято средна възраст е 25-27 години. Музиканти от школата Нов симфоничен оркестър работят в най-големите български оркестри и оперни театри, в оркестри в САЩ, Латинска Америка, Южна Африка, Западна и Централна Европа.

В оркестъра се приемат студенти по музика като водещите принципи в работата с тях са уважение към личното мнение, равен шанс и гъвкава система на работа. “Крайната цел на нашата работа не е концертът, а любовта към процеса „правене на музика“ – казва Юлия Христова.

Още от създаването на оркестъра, в музикалната му програма се съчетават известни класически произведения с малко познати и неизпълнявани у нас творби. Разнообразният репертоар и адаптивната организация – от камерен състав до голям ансамбъл, позволи на Нов симфоничен оркестър да извоюва почетното си мястото в културния живот на България. На своите над 1000 концерта до сега оркестърът е изпълнил творби на повече от 200 композитори и е представил над 60 премиерни за България творби.

Симфоничен концерт Скалско 2 Симфоничен концерт Скалско 1 Симфоничен концерт Скалско 3
Услуги
Услуги

услуги за глухи лица Достъп за глухи лица


Актуално
Звук и светлина
3D Mapping
Видео клип Дряново