Община
Община
Туризъм
Туристически обекти

Римска крепост Дискодуратере

КРЕПОСТТА ДИСКОДУРАТЕРЕ     

Още в края на XIX век Карел Шкорпил споменава за римска пътна станция, разположена до село Гостилица, на римския път от Нове (дн.Свищов), през Никополис ад Иструм (близо до с. Никюп, Търновско) към Августа Траяна (дн.Стара Загора). От откритите тук колони с надписи става ясно, че името на въпросната пътна станция е Дискодуратере и е основана от жителите на Августа Траяна по времето на император Марк Аврелий, когато управител на провинцията е бил Аселий Емилиан, т.е. в годините между 176 и 180. Надписът гласи: 

„На добър час! Градът на траянците [издигна статуя] на своя основател император Марк Аврелий Антонин, Германски, Сарматски, Мидийски, Партски в тържището в Дискодуратере, когато управител на провинцията беше Аселий Емилиан.“     

Размерите на крепостта са 120 на 100 метра, като откъм югозападната страна е защитена от дълбок ров, откъм север е имало непроходимо блато, а югоизточната страна е била непристъпна, поради високия 12-15 м отвесен бряг на реката.     

Постепенно мястото се разраства, започва да служи не само за отдих и смяна на конете, но и като средище за търговци и занаятчии. Регистрирани са производствен център за ювелирни изделия и стъкларска работилница. През 251 г. тържището е разрушено от готите, но след това е възстановено и достига своя разцвет през IV и V век, което се доказва както от останките от големи постройки от този период, така и от откритите над 200 монети.     

За първи път по-мащабни археологически проучвания тук извършва Богдан Султов между 1958 и 1961 г. През 2011 г. работа започва екип от Нов български университет, ръководен от доц. д-р Илиян Боянов. Напълно или частично са проучени девет сгради, работилница за изделия от кост и рог, шест отбранителни кули, както и отделни сектори от крепостната стена. В центъра е открита голяма сграда с колонада. До югозападната порта са намерени надписи, фрагменти и постаменти на статуи. Северно от крепостта все още е запазен римски мост. В близост се намира ритуална могила – Юрта, минава се и покрай стара мелница. Римската крепост Дискодуратере е обявена през 1967 г. за архитектурно-строителен паметник на културата от Античността и Средновековието с национално значение.  

ИСТОРИЯ НА ЕКОПЪТЕКАТА

През 2008 г. е създадена екопътеката "От Дискодуратера до наши дни". Тя е с дължина 3 км. и съчетава красива природа и исторически забележителности, като краен пункт е подножието на римската крепост Дискодуратере. При прехода се наблюдава типичната за Стара Планина флора и фауна, като маршрутът предлага красиви обзорни гледки. Минава се по стария римски път, по който има и запазен мост, край ритуална могила – Юрта, както и сградата на стара мелница.

През 2023 г. Община Дряново осъществява проект „Рехабилитация на екопътека и адаптация на археологически обект римска крепост Дискодуратере“. Трасето е почистено, положена е фракция, обособени са кътове за отдих - монтирани са беседки, пейки и пейки-люлки, маси, шезлонги. Поставени са указателни и информационни табели, направена е дигитална възстановка на крепостта и анимация.

 

 

Проектът е осъществен по Програма за развитие на селските райони 2014-2020; Приоритетна ос: Подкрепа за местно развитие по LEADER (ВОМР — водено от общностите местно развитие); Процедура: BG06RDNP001-19.376 МИГ “Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ - Мярка 7.5. „Инвестиции в публично ползване в инфраструктура за отдих, туристическа инфраструктура“  
 

Графична реконструкция - източната кръгла кула Графична реконструкция - поглед към портата от запад Графична реконструкция - северна кръгла кула Графична реконструкция - поглед към портата от изток Графична реконструкция - югозападна кула и източен зид Дискодуратере 1

 Архитектурен анализ на крепостта

Услуги
Услуги

услуги за глухи лица Достъп за глухи лица


Актуално
Звук и светлина
3D Mapping
Видео клип Дряново