Община
Община
Туризъм
Новини

Стартира проект "Рехабилитация на екопътека и адаптация на археологически обект римска крепост Дискодуратера"

Кметът на община Дряново Трифон Панчев подписа договор за безвъзмездна финансова помощ по проект "Рехабилитация на екопътека и адаптация на археологически обект римска крепост Дискодуратера. Проектът се финансира по Програма за развитие на селските райони 2014-2020; Приоритетна ос: Подкрепа за местно развитие по LEADER (ВОМР — водено от общностите местно развитие); Процедура: BG06RDNP001-19.376 МИГ “Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ - Мярка 7.5. „Инвестиции в публично ползване в инфраструктура за отдих, туристическа инфраструктура“.
Общата стойност на проекта е 54 775.35 лева, в това число финансиране от ЕЗФРС – 49 297.81 лева и национално съфинансиране: 5 477.54 лева.
Проектните дейности ще продължат една година, с начална дата 05.01.2023 г. и крайна дата 05.01.2024 г.     

Кратко описание
Целта на проекта е да бъде възстановена и развита като туристически ресурс екопътеката „От Дискодуратере до наши дни“. Тя обхваща местност в непосредствена близост до река Янтра, между селата Гостилица, Славейково и Скалско. С дължина 3 км, тя разкрива както природните дадености на района, така и ценни останки от времето на Древен Рим – личи каменната настилка на пътя Нове – Никополис ад Иструм – Дискодуратере – Аугуста Траяна (една от важните пътни артерии по онова време), запазен е малък мост от същия период, съхранени са зидове и епиграфски паметници от крепостта Дискодуратере, възникнала на това място като тържище в средата на II век. Ще бъдат поставени указателни и информационни табели; дигитална възстановка на Дискодуратере (цялата крепост и отделни елементи и сцени); дизайн и печат на рекламни винили; заснемане на видеоклип – виртуален гид за екопътеката. Дейностите по проекта целят също да обхванат екологичното възпитание и отговорност на всички възрастови групи жители на общината.

Цели
Туризмът е сред основните приоритети за развитие на територията на МИГ. Дейностите по проекта целят балансирано и устойчиво развитие на територията чрез развитие на туризма в района, за да се обвържат местните туристически дадености с националните и европейски културни и туристически маршрути и с цел развитите туристически зони да получат шанс за адекватно експониране и популяризиране на ценностите. Целите на проектните дейности са подобряване на туристическата инфраструктурата на територията на МИГ-а, обогатяване на възможностите за културен и здравословен туризъм за всички групи хора, в т.ч. и уязвимите такива. 


 Информация проект

Услуги
Услуги

услуги за глухи лица Достъп за глухи лица


Актуално
Звук и светлина
3D Mapping
Видео клип Дряново