Община
Община
Туризъм
Новини

В Дряново почетоха паметта на видния архитект Пенчо Койчев с бюст-паметник

Навръх празничния 24 май 2021 г. Дряново направи още една важно стъпка за съхраняване и популяризиране на родната история - официално бе открит бюст-паметник на видния български архитект Пенчо Койчев, родом от град Дряново. Паметникът е дарение от неговата внучка - доц. д-р Невена Койчева. Автори са награждаваното архитектурно студио „MIODESIGN" (доц. д-р арх. Мария Давчева, арх. Пламена Георгиева, проф. д-р арх. Орлин Давчев) и скулпторът Момчил Цветков. Консултант по част ландшафтна архитектура около паметника е ланд. арх. д-р Цветелина Йорданова, а по част конструктивна - инж. Йордан Янакиев. Бюст-паметникът е изпълнен и монтиран от „Марковстудио" - най-голямата леярна на Балканите.

Дряново е родно място както на редица уважавани строители през Възраждането, най-известен сред които майстор Колю Фичето, така и на изтъкнати архитекти след Освобождението. Най-силно през XX век се откроява работата именно на Пенчо Койчев. Роден в Дряново през бунтовната 1876 г., той завършва архитектура в Белгия, след което веднага се връща в родината, за да приложи наученото на запад и да работи за нейния просперитет.

Първият голям обект на Койчев е мавзолеят в град Плевен, за който печели първо място в обявения конкурс, когато е едва 27-годишен. По негови проекти са построени още Съдебната палата в София, Съдебната палата в Русе, дворецът в Царска Бистрица, възложен му лично от царица Елеонора, I Мъжка и I Девическа гимназия в София, санаториумът за гръдно болни в Искрец, пощата в Пазарджик, направено е преустройство на Народното събрание и др. Пенчо Койчев е бил и председател на Българското архитектурно дружество.

Идеята за поставяне на негов паметник в град Дряново възниква в началото на 2020 г. Процедурата за осъществяване на това достойно начинание е задвижена след получено на 24.07.2020 г. писмо в Общинска администрация от доц. д-р Невена Койчева (вх.№ 2200-952), с което тя изразява готовност да подготви проектната документация и изработването на бюст-паметника, като е приложен и идеен проект. Предложението на кмета Трифон Панчев за даване на съгласие паметникът да бъде разположен в тревната площ пред киното е подкрепено с пълно мнозинство от Общински съвет – Дряново на 25.08.2020 г. (решение №198). С одобрението на общинските съветници и издадената виза за проектиране от главния архитект на Общината, цялата необходима документация е внесена за съгласуване в Министерството на културата. На заседанието на Специализирания експертен съвет по изобразителни изкуства на 10.03.2021 г. са представени макет на паметника в мащаб 1:10, визуализацията му в средата на разполагане и фотографии на пластичната идея на скулптора. На 19.04.2021 г. в Общинска администрация е получен протокол от заседанието, според който проектът за бюст-паметник на арх. Пенчо Койчев в Дряново е одобрен. Месец по-късно е осъществен монтажът.

Паметникът е с постамент с височина 180 см, бронзов бюст с размер 70х60 см и информационна табела 30х60 см.

Община Дряново изрази голямата си благодарност към доц. д-р Невена Койчева за големия дарителски жест и проявеното уважение към Дряново не само във връзка с паметника, а и с личния архив на арх. Пенчо Койчев, който тя дари на Историческия музей в Дряново миналата година.

Паметник арх. Пенчо Койчев 3 Паметник арх. Пенчо Койчев 4 Паметник арх. Пенчо Койчев 5 Паметник арх. Пенчо Койчев 7 Паметник арх. Пенчо Койчев 8 Паметник арх. Пенчо Койчев 9 Паметник арх. Пенчо Койчев 12
Услуги
Услуги

услуги за глухи лица Достъп за глухи лица


Актуално
Звук и светлина
3D Mapping
Видео клип Дряново