Община
Община
Туризъм
Новини

Работна среща за съгласуване на държавния план-прием за учебната 2022/2023 г.

На 31.01.2022 г. в Заседателната зала на общината се проведе работна среща за съгласуване на предложенията на общинските училища за държавен план-прием на ученици в VIII кл. за учебната 2022/2023 г.

На срещата присъстваха: Трифон Панчев - кмет на Община Дряново, Николай Карагьозов - зам. кмет, Георги Маринов - Началник на РУО - гр. Габрово, Катюша Станчева -  ст. експерт  в РУО - гр. Габрово и Татяна Декова - ст. експерт в ОбА - Дряново.

Кметът на Община Дряново - Трифон Панчев съгласува предложенията на общинските училища за държавен план-прием на ученици в VIII кл. за учебната 2022/2023 г.

Броят на предложените паралелки от директорите на двете училища (общо 3) е съобразен с реализирания прием от предходната година.

Предложенията по училища са както следва:

СУ „Максим Райкович”

1 паралелка след VІІ кл. – специалност „Системно програмиране”

 

ПГИ „Рачо Стоянов”

1 паралелка след VІІ кл. –  дуална форма на обучение с недостиг на специалисти на пазара на труда с две специалности: „Машини и системи с ЦПУ” и „Локомотиви и вагони“

1 паралелка след VІІ кл. -  специалност  „Организация на туризма и свободното време“

 

Предложените профили и професии са съобразени с потребностите на пазара на труда.

Все по-голяма е нуждата от специалисти с  ключови компетентности и „умения на бъдещето“, свързани с умението да се учи в бързопроменящата се технологична и дигитализираща се работна среда в допълнение към знания, свързани с природните науки, технически, математически и ИТ компетентности. Има потребност от добре подготвени, знаещи и можещи специалисти в сферата на компютърните науки.

Една от най-актуалните и търсени специалности на пазара на труда е свързана с подготовка на специалисти, умеещи да инсталират и конфигурират различни операционни системи и софтуерни продукти, обновяващи или контролиращи технологични процеси, както в производството, така и в бизнеса.

След завършване на обучението си учениците могат да се реализират във фирми, занимаващи се с програмиране, компютърни системи, вградени управляващи системи, компютърни мрежи, като Web дизайнери и мн. др.

Развитието на съвременното машиностроене изисква гъвкаво преориентиране към нови специалности. Дуалната форма на обучение по специалността „Машини и системи с ЦПУ“ е съобразена с потребностите на бизнеса на територията на Общината и възможността за професионална реализация на учениците, завършили тази специалност. Фирмите от региона са затруднени при намирането на подготвени кадри с такава специалност.

Професиите „Машинен техник“ и „Техник по железопътна техника“ са включени в списъка на STEM професиите.

Специалността „Локомотиви и вагони“ ще осигури специалисти и кадри за различни фирми в областта на железопътната техника.

Предложената специалност «Организация на туризма и свободното време» ще осигури необходимите кадри за успешното развитие на туристическата индустрия в региона.

Услуги
Услуги

услуги за глухи лица Достъп за глухи лица


Актуално
Звук и светлина
3D Mapping
Видео клип Дряново