Община
Община
Туризъм
Туристическо дружество Бачо Киро

СТД "Бачо Киро"

Адрес: гр. Дряново, ул. "Шипка" 129 , п.к. 14,Пощенски код 5370
Телефон: 0676/72332, 0882273735, 088709961;
E-mail: bacho_kiro2@abv.bg
Web: www.tdbachokiro.com

 

Обекти на туристическо дружество "Бачо Киро"

 

Туристическа спалня "Стринава"- Дряновски манастир
Намира се на брега на р. Дряновска на 300 м. от манастир “Св. Арахангел Михаил” и хижа “Бачо Киро”, в близост е пещера “Бачо Киро”. Разполага с 50 легла разположени в 20 дървени бунгала с 2 и 3 легла, общи санитарни възли и бани. Има голям асфалтиран паркинг, удобен за каравани. На тревните площи има възможност за собствени палатки. Работи сезонно с предварителна заявка от 01 април до 30 септември.

 

Хижа Бачо Киро
Разположена е в уникалния каньон на двете реки - Дряновска и Андъка, в съседство с Дряновския манастир. Намира се на 20 км. от Габрово и 25 км. от Велико Търново, н.в. 320 м. Представлява масивна триетажна сграда, построена преди 50 години, с капацитет 75 места в стаи с по 2,3,4 и 6 легла с етажни санитарни възли и бани. През последните години хижата е ремонтирана и обновена. На партера се намират туристическа столова със сервитьорско обслужване /ресторант "Циклами"/ и туристическа столова за собствена храна с малка туристическа кухня. В общите помещения са осигурени телевизори, до сградата има паркинг, също така и WiFi. Хижата работи целогодишно. Има възможност за провеждане на детски лагери, зелени училища, семинари и обучения. По желание на нощуващите се организира дискотека.

 

Пещера Бачо Киро
Пещера „Бачо Киро“ е първата благоустроена пещера в България от дряновските туристи още през 1937 год., а името си получава през 1940 год. в чест на героя от Априлското въстание Бачо Киро. Обявена е за природна забележителност. През 2002 год. туристическите пътеки и осветлението са обновени, монтирано е ново ефектно осветление. От първото си благоустрояване до сега пещерата е приемала посетители без прекъсване.
Пещерата представлява сложен четири етажен лабиринт от пещерни галерии и разклонения около 3600 м. За посетители е оформена благоустроена част от 700 м. Образувана е в три основни посоки изток, североизток и югоизток от подземно течащи реки в здрави оргонски варовици, оформени на дъното на топло кредно море.
Геоморфоложките проучвания дават основания да се приеме, че оформлението е долината на р. Дряновска и нейния приток р. Андъка. С течение на времето реките оформят пещерните галерии и зали, това е станало в границите на младия терциер и кватернер. Това е първичния етап на образуване на пещерата. От тук на сетне започва вторичния, идва художника - карстовите води. Неуморните капки вода обогатени с варовиково вещество в продължение на стотици хиляди години постепенно ваяли красивите пещерни форми - сталактити, сталагмити, сталактони, придали им най-причудливи форми.

 

ТД Бачо Киро 1 ТД Бачо Киро 2 ТД Бачо Киро 3 ТД Бачо Киро 4 ТД Бачо Киро 5 ТД Бачо Киро 6 ТД Бачо Киро 7 ТД Бачо Киро 8 ТД Бачо Киро 9

 Ценоразпис хижа Бачо Киро 2024 г.

 Ценоразписи 2024 г.

Услуги
Услуги

услуги за глухи лица Достъп за глухи лица


Актуално
Звук и светлина
3D Mapping
Видео клип Дряново