Община
Община
Туризъм
Новини

Дряново чества 140 години от рождението на Рачо Стоянов

На 6 октомври се навършват 140 години от рождението на Рачо Стоянов – писател, поет, драматург и преводач.
Рачо Стоянов е роден в Дряново на 6.Х.1883 г. Учи в Априловска гимназия, след което работи на различни места като писар, коректор, журналист, библиотекар. Според Чудомир е и „един от най-добрите преводачи у нас”.
По повод годишнината от рождението на писателя, в Исторически музей - Дряново се провежда Национална научна конференция "Епохи, личности, памет". Събитието се организира от Исторически музей - Дряново, в партньорство с Община Дряново и Исторически факалтет на ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“. Работата на специалисти от музеи, архиви и университети участници в научната конференция ще внесе допълнителна яснота и по теми, свързани със средновековната ни история, с възрожденски процеси, с казуси от етнографско естество.
Професионална гимназия по икономика и техника „Рачо Стоянов“ организира тържествено поднасяне на венци и цветя на паметника на своя патрон, в чест на годишнината от рождението му. Своята признателност към писателя изразиха изпълняващият длъжността кмет на Община Дряново Красимир Димитров, Директор Исторически музей – Дряново, зам. областен управител на Област Габрово, Драматичен театър „ Рачо Стоянов“ Габрово, ПГИТ „Рачо Стоянов“, СУ „Максим Райкович“ ученици и гости.
На 6 октомври ПГИТ „ Рачо Стоянов“ празнува 61 г. от основаването си.
По този повод Красимир Димитров - изпълняващ длъжността кмет на Община Дряново връчи поздравителен адрес и цвете на Мария Събева - директор на училището.
Заповядайте, в 17.00 ч. на изложба в Исторически музей – Дряново, посветена на годишнината на писателя. Тя е подготвена от музейните уредници, в партньорство с Държавен архив - Габрово и е част от съпътстващите събития на Националната научна конференция.
Дряново чества 140 години от рождението на Рачо Стоянов Дряново чества 140 години от рождението на Рачо Стоянов Дряново чества 140 години от рождението на Рачо Стоянов Дряново чества 140 години от рождението на Рачо Стоянов Дряново чества 140 години от рождението на Рачо Стоянов Дряново чества 140 години от рождението на Рачо Стоянов Дряново чества 140 години от рождението на Рачо Стоянов Дряново чества 140 години от рождението на Рачо Стоянов Дряново чества 140 години от рождението на Рачо Стоянов
Услуги
Услуги

услуги за глухи лица Достъп за глухи лица


Актуално
Звук и светлина
3D Mapping
Видео клип Дряново